Click to rate this post!
[Total: 23 Average: 3.9]

Aşırı el terlemesi; her sağlıklı insanın yaşadığı bir problemdir. Terleme vücut ısısının korunmasına yarayan fizyolojik bir olaydır. Terleme sayesinde vücut ısımız dengesini korur.

Tuz ve su bazlı olan ter, duygusal veya çevresel etkenlerden kaynaklı oluşabilir. Terleme olayı, vücudun genel olarak koltukaltı bezlerinde, ayaklarda ve ellerde görülür.

Bu terleme kimi zaman normal karşılanırken kimi zaman ise bir sorun teşkil eder. Bu sorunlardan bir tanesi de hastalık olarak gözlemlenen ‘’hiperhidroz’’dur.

Dış çevre ve duygusal değişimler olmasa dahi elde aşırı terleme olur. Bu durum kişide ciddi anlamda özgüvensizlik ve mutsuzluğa neden olur.

Aşırı el terleme rahatsızlığı yaşayan kişilerin hayatında ciddi olumsuzluklar vardır. Hiperhidroz, hem sosyal hayatta hem de kariyer hayatında sorunlar ortaya çıkarır.

Ter bezlerinin aşırı çalışması sonucunda oluşan hiperhidroz genellikle ergenlik döneminde başlar ve sonrasında devam eder.

Bu hastalığın tedavisi için birçok yöntem vardır. Aşırı terlemenin hastalık mı ya da normal bir durum mu olduğunu gözlemlemek için mutlaka doktora görünmek gerekir.

Eğer ter bezleri normalden fazla çalışıyorsa doktor kontrolünde geçilir duruma göre de tedavi uygulanılır ve iyileşme süreci başlar.

İnsanların bir kısmında görülen aşırı el terlemesi (hiperhidroz), ciddi bir risk taşımasa da tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

aşırı el terlemesi

Aşırı El Terlemesine Neler Sebep Olur?

İnsan doğasında var olan terlemenin altında birçok neden yatar. Bu sebepler dış çevreden, duygu değişimine ya da hastalığa kadar uzanabilir.

Aşırı el terlemesinin nedenlerinden bazıları şunlardır;

  • Anlık duygu değişimleri
  • Sıcaklık
  • Hareket etme
  • Tümör
  • Gut
  • Obezite
  • Şeker hastalığı
  • Civa zehirlenmesi
  • Aşırı aktif tiroid bezi
  • Menopoz
  • Psikolojik bozukluklar
  • Hamilelik
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Kalp yetmezliği
  • Hipoglisemi
  • Uyuşturucu, alkol

Aşırı El Terlemesi Nasıl Tedavi Edilir?

Palmar hiperhidrozu olan hastalar, bazen el titremesine veya nesneleri kavramaya engel olan ıslak, nemli ellere sahiptir.

Aksiller hiperhidrozu olanlar, koltuk altlarından terlerler ve giyindikten kısa bir süre sonra giysilerin de lekelenmeler olduğunu fark ederler.

Ayakların aşırı terlemesi olan plantar hiperhidroz, çorapları ve ayakkabıları ıslatarak ayak kokusunun artmasına neden olur.

Hiperhidroz semptomları genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde fark edilir hale gelir. Çoğu durumlarda, terleme oldukça şiddetlidir. Hiperhidroz günlük yaşamı etkileyebilir ve sosyal utanç yaratabilir.

Büyük bir özgüven kaybına ve ilişkilerde olumsuz sonuçlara neden olan aşırı el terlemesinin elbette çözümü vardır.

İlk olarak yapmanız gereken doktorunuza muayene olup bu durumun rahatsızlık olup olmadığını öğrenmektir.

Bu tedaviler arasında birçok yöntem vardır ve kesin çözümün olabileceği tedavilerin yanı sıra geçici olarak tercih edilen tedaviler de bulunmaktadır.

hiperhidroz

Sprey Ve Jeller

Avuç içi terlemeyi engellemek için akla ilk gelen tedavi yöntemi önleyici maddeler olan spreyler ve jellerdir.

Sprey olarak kullanılan antiperspirantlar deodoranta çok benzese de deodoranttan oldukça farklıdır.

Antiperspirantlar ter gözeneklerini geçici olarak tıkayarak bir süre terlemeyi engellerler ve kokuları yoktur.

Deodorantlar ise ter kokusunu önlemek amaçlı üretilmiş olup ter bezlerinin gözeneklerini tıkamaz ve terleme olayı devam eder.

Antiperspirant kesin bir çözüm olmamakla beraber geçici olarak avuç içi terlemesine iyi gelir ve hastayı bu durumdan kısa süreli de olsa kurtarır.

Jeller ise antipersipantlar gibi geçici olarak aşırı el terlemesine çözümdür. Bu yöntemler sayesinde terleme az da olsa durur ve geçici olarak çözüm olanağı sağlanmış olur.

Botoks Enjeksiyonu

Botoks, aşırı el terleme rahatsızlığına kolay ve çabuk sonuç veren bir yöntemdir. Botoks işlem süreci 15-20 dakika arasında gerçekleşir.

BotoksBotoks yapılmadan önce işlem yapılacak bölge işaretlenir ve uyuşturma işlemi gerçekleştirilir. Daha sonrasında tedavinin devamı için botoks işlemi cilde uygulanır.

Botoks işlemi cilde uygulandıktan sonra ter bezlerinin çalışma aktivitesi engellenir ve terlemede ciddi oranda azalma gözlenir.

Bu 15-20 dakikalık işlem sonucunda 6-7 ay boyunca terleme işlemi durur ve aşırı el terleme sorunu ortadan uzun bir süre boyunca kalkmış olur.

Botoks işlemi bittikten sonra rahatsız edici bir durum yaşanabilir fakat bu durum bir hafta içinde geçecektir ve tedavinin sonucu gözle görülecektir.

İyontoferez İle Tedavi

İyontoferezSık olarak botoks veya ameliyatla aşırı el terlemesi tedavi edilmektedir.

İyontoferez ile aşırı el terlemesi (hiperhidroz) tedavisinde basit yapılı bir cihaz kullanılır ve bu cihaz sayesinde tedavi işlemi gerçekleştirilir.

İyontoferez tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterir ve doğru tedavi uygulama işlemi sonucunda tedavi başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olur.

İyontoferez işlemi uygulanırken cildin üzerinden hafif bir elektrik akımı iletilmesi için su kullanılır.

Elektrik akımı su ile etkileşerek cildin tabakasında kalınlaşma olmasına neden olur. Bu sayede ter çıkışı engellenmiş olur ve terleme de ciddi oranda azalma olur.

İyontoferez ile tedavi yöntemi hamile kadınlarda ve epilepsi hastalığı olan insanlarda kullanılmamaktadır. Bu yöntem botoks kadar tercih edilmese de tedavi olarak kullanılan yöntemlerden birisidir.

aşırı el terlemesi nedenleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yukarı