Bebek anne karnındayken ultrason sırasında bebeklerin akciğerinde kist görülebilir. Bu kistler akciğeri ve kalbi baskı altına almış olabilir. Böyle durumlar hem anne hem de çocuk için ciddi bir hayati tehlike riski yaratmaz. Yani doğum sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilir.
Bebeklerde Akciğer Kistler Neden Oluşur?
Bebeklerde, akciğerlerdeki kistlerin oluşumu yaygın olarak anne karnında gerçekleşir. Anne karnında solunum sisteminin ve hava yollarının gelişimi sırasında ortaya çıkan bazı sorunlardan kaynaklanır. Akciğer kistleri yuvarlak bir kese şeklindeki yapılardır ve akciğerin orta hattına yerleşmişlerdir. Akciğer kistleri arasında en yaygın olarak karşılaşılanları bronkojenik kistler ya da bir diğer adıyla bronkopulmoner forgut malformasyonlarıdır.
Akciğerde kist oluşumuna neden olabilecek diğer aksaklıklar şu şekilde belirtilmiştir:
- Lober amfizem,
- Pulmoner sekestrasyon,
- Kistik adenomatoid malformasyon.
Doğumdan önce ortaya çıkan ve doğum sonrasında da varlığını sürdüren bronkojenik kistler, trakea olarak adlandırılan soluk borusunda ve onun dallarını oluşturan bronşlarda gelişir. Bu tür kistler çok küçük hücrelerden gelişir ve genellikle akciğerin dışındadır.
Bebeklerde Akciğer Kistlerinin Belirtileri
Bebeklerde akciğer kistleri bazı şikayetler ile kendisini gösterebilir. Söz konusu şikayetleri ve belirtileri şu şekilde listelemek mümkün:
- Eğer kistler hava yoluna baskı yaparsa, sık nefes alma ya da nefes darlığı gibi solunum problemleri ortaya çıkabilir,
- Nefes alırken zorlanma ya da hırıltılı nefes alma,
- Kronik öksürük ya da göğüs ağrısı,
Hastalığın uzun sürdüğü ya da daha da ilerlediği durumlarda öksürük sırasında kanlı balgam görülebilir. Çocuklarda daha sık karşılaşılan bir hastalık olmakla birlikte, ileri yaştaki insanlarda da görülebilir.
Bazı vakalarda herhangi bir belirti olmamasına rağmen, akciğer grafisi gibi görüntüleme teknikleri ile hastalığın farkına varılabilir.
Bebeklerde Akciğer Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?
Akciğer kistlerini tespit edebilmek için kullanılan en yaygın üç yöntem akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleridir. Bu görüntüleme yöntemlerinde akciğer kistleri yuvarlak ve oval bir yapıda görülür.
Ciğerlerde birden fazla lezyon görülme ihtimali bulunur fakat genellikle tek bir lezyon görülür. Hastaların büyük bir kısmında kistlerin yer aldığı bölge bronş yakınları ya da trakeadır.
Eğer hastalığın tedavisi için ameliyat gerekli olacaksa, hem ameliyata hazırlanmak hem de hastanın sağlık durumunu kontrol etmek açısından biyokimya tetkikleri ya da kan sayımı gibi yöntemlere de başvurulabilir.
Bebeklerde Akciğer Kistlerinin Tedavisi
Bebeklerde gelişen akciğer kistlerinin daha büyük problemlere yol açmaması adına ameliyat ile alınması gerekir. Hastaların herhangi bir şikayeti olmasa bile, kistlerin bulunduğu akciğer içerisinde enfeksiyon gelişmesi riski vardır.
Dolayısıyla eğer akciğer kisti tanısı konuyorsa, bu durumda hemen ameliyat için hazırlık yapılması gerekir. Eğer kist tamamen çıkarılmazsa tekrarlama riski vardır. Bu yüzden kistin tamamen çıkarılması önemlidir. Eğer bir kist hava yolunun duvarına çok yapışık haldeyse ve buradan ayrılması zor görünüyorsa, böyle durumda kist duvarının bir kısmı çıkarılmayabilir.
Ameliyat sonrasında bazı problemler ortaya çıkabilir. Bu problemler arasında başlıcaları akciğerlerde sönme, hava yolundan hava kaçması, enfeksiyon ya da kanamadır. Bunlar her ne kadar gerçekleşme ihtimali düşük olan komplikasyonlar olsa da, tedavi süreci bunlar da göz önünde bulundurularak planlanmalıdır.
Operasyon sonrasında iyileşme ve başarı oranı oldukça yüksektir. Tüm çocuklar hayatlarına kısa süre içerisinde dönebilirler ve herhangi bir gelişme problemi yaşamazlar.