Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

1949 yılında Ravitch tarafından geliştirilmiş olan bu teknik, günümüzde Pektus Ekskavatum ya da halk arasında bilinen adıyla kunduracı göğsü tedavisinde kullanılan bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır.

Peki Ravitch ameliyatı nasıl uygulanır ve riskli midir? Hem Ravitch ameliyatı konusunda, hem de bu ameliyat ile tedavi edilen kunduracı göğsü hakkında merak edilenleri sizler için cevaplamaya çalıştık…

Pektus Ekskavatum Nedir?

Pektus Ekskavatum bir göğüs duvarı deformitesidir ve halk arasında kunduracı göğsü olarak bilinir. Göğsün hemen orta bölgesinde bulunan, sternum ya da halk arasında bilinen adıyla iman tahtası olarak bilinen duvarın ve kaburgalar ile bağlantı kurulmasını sağlayan kıkırdak yapının içe doğru çökmesi ile meydana gelir.

Her ne kadar hastalar kunduracı göğsü rahatsızlığında daha çok estetik kaygılarla doktorlara başvuruyor olsalar da, bazı sağlık problemleri de ortaya çıkabilir. Örneğin göğüs duvarının içe doğru çökük olması sebebiyle akciğer ve kalbe bası uygulanabilir. Özellikle derin vakalarda kalbin sol tarafa doğru yer değiştirmesi gibi bir durum söz konusudur.

Bir diğer yandan kalbe ve akciğere bası yapılıyor olması, solunum sorunları ve kalp ritminde bozukluk gibi problemleri de beraberinde getirebilir. Kunduracı göğsünün en sık kendisini gösterdiği belirtiler nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile birlikte çabuk yorulmadır.

Pektus Ekskavatum (Kunduracı Göğsü) Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Kunduracı göğsü hastalığının tedavisinde biri ameliyatsız, ikisi cerrahi olmak üzere 3 farklı tedavi yöntemi bulunur. Bunlardan ilki olan ameliyatsız Vacuum Bell yönteminde bir el pompası ve göğüs dışına yerleştirilen çan ile hastalığın tedavisi amaçlanır.

Bir diğer yöntem cerrahi olarak gerçekleştirilen minimal invaziv bir yöntem olan Nuss prosedürüdür. Bu tedavi yönteminde pektus çubuğu adı verilen metal bir bar kaburgaların üzerinden ve iman tahtasının altından geçerek iman tahtasına yeni bir pozisyon verir. Bu metal bar iman tahtasına iki kol altından açılan kesiler ile yerleştirilir. En sık kullanılan yöntem nuss prosedürüdür.

Pektus ekskavatum tedavisinde kullanılan üçüncü yöntem ise Ravitch prosedürü ya da Ravitch ameliyatıdır.

Ravitch Ameliyatı Nedir?

Ravitch prosedürü pektus ekskavatum tedavisinde kullanılan yöntemler arasında en uzun süren ameliyattır. Yaklaşık olarak 4 ila 6 saat arasında sürer. Ameliyat sırasında cerrahların izledikleri adımlar şu şekildedir:

  • Hasta genel anestezi altına alınır.
  • Göğsün tam ortasından yatay bir kesi yapılır.
  • Anormal seyreden kostal kıkırdaklar çıkarılır. Bu işlem sırasında iman tahtasının daha normal bir pozisyona gelmesini sağlamak amacıyla kırıdak astarı korunur.
  • Bazı hastalarda iman tahtasının daha ileri bir pozisyona gelmesini sağlamak amacıyla bir kırılma (osteotomi) işlemi gerçekleştirilebilir.
  • Tüm işlemler tamamlandıktan sonra iman tahtasını istenen pozisyonda tutmak ve desteklemek için metal bir bar yerleştirilebilir.

Ravitch ameliyatından sonra göğse yerleştirilen destek çubuğu yaklaşık olarak 2-3 yıl yerinde kalmalıdır. Hastalar 5 gün sonra duş almaya başlayabilir. Dikişler deri altında olduğu için dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Hasta ameliyattan sonra ağrı çekebileceği için ağrı kesici kullanabilir.

Ravitch Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ravitch ameliyatı uzun sürüyor olması sebebiyle riskli bir ameliyat olmakla birlikte, uzman cerrahlar tarafından sorunsuz bir şekilde tamamlanabilir.

Operasyon sonrasında bazı kısıtlamalar olmaktadır. Örneğin boks ya da taekwondo gibi yüksek efor isteyen sporlardan uzak durmak gerekir. Bir diğer yandan soğuk havalarda sızı hissedilebilir.

Ortalama olarak 3 ila 6 ay arasında hastalığın tamamen iyileşmesi beklenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı