Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Pektus ekskavatum ya da kunduracı göğsü, her 400 canlı doğumda 1 kere görülebilen bir hastalıktır. Kozmetik bir kusur yaratmakla birlikte, aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. En sık görülen sağlık sorunları nefes darlığı ve göğüs ağrısıdır.

Bu yüzden bu tip sorunlar ortaya çıkmadan tedavi edilmesi önerilmektedir. Nuss tekniği de kunduracı göğsü hastalığında en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Peki Nuss tekniği nedir ve nasıl uygulanır? Tüm merak edilenlere hep birlikte bakalım…

Nuss Tekniği Nedir?

Nuss ameliyatı, pektus ekskavatum ya da kunduracı göğsü olarak da bilinen hastalığın tedavisinde kullanılan cerrahi bir yöntemdir. 1987 yılında ABD’li bir cerrah olan doktor Donald Nuss tarafından geliştirilmiş olan bu yöntem, hastalığın tedavisini büyük ölçüde kolaylaştırmıştır.

Nuss yöntemi geliştirilmeden önce pektus ekskavatum hastalığının tedavisi hem çok zordu, hem de hastaların çok uzun süre hastanede kalmaları gerekiyordu. Fakat Nuss ameliyatı, pektus ekskavatum hastalığı tedavisi gören hastaların çok kısa sürede normal hayatlerine dönmelerini sağladı.

Nuss ameliyatı, kunduracı göğsü hastalığının tedavisinde Ravitch ameliyatına göre çok daha kısa sürer. Ravitch ameliyatı ortalama olarak 4 ila 6 saat sürerken, Nuss operasyonunda bu süre yaklaşık olarak 15 ila 20 dakikadır.

Bir diğer yandan Ravitch ameliyatına oranla çok daha az iz kalır ve bu da hastanın estetik açıdan kendisini kötü hissetmesine engel olur. Bunun neden Nuss ameliyatının Ravitch ameliyatına oranla çok daha invaziv ve torakoskopik bir yöntem olmasıdır. Nuss operasyonu hasta konforu açısından son derece iyidir ve hastaneden taburcu olma süresi de bir o kadar kısadır.

Nuss Tekniği Nasıl Uygulanır?

Günümüzde pektus ekskavatum tedavisinde en yaygın kullanılan ameliyat olan nuss tekniği sırasında cerrahlar tarafından şu adımlar izlenir:

  • Hasta genel anestezi ile uyutulur ve sırt üstü yatırılır.
  • Göğüste bulunan çukurluğun her iki yanında, en üstte kalan noktalar işaretlenir ve bu noktalarda 2’şer santimlik kesiler açılır.
  • Boy tespiti için metal barın alüminyum modeli kullanılır.
  • Model tamamlandıktan sonra bu modele bakılarak göğse yerleştirilecek olan metal bar şekillendirilir. Bu işlem sırasında metal bar bükücü alet kullanılır.
  • Sağ alt koltuk altı çizgisinden bir kesi daha yapılır, bu kesiden içeriye torakoskop gönderilir ve göğüs boşluğuna yerleştirilir.
  • Tünel açıcı sağdaki kesiden göğüs boşluğuna sokulur.
  • Tünel açıcı kalp zarı ile iman tahtası arasında açılan tünelden sol göğüs boşluğuna gönderilir.
  • Tünel açısı sol göğüs boşluğundan dışarı çıkarılır.
  • Tünel açıcının ucunda bulunan rehber ip dışarı alınır.
  • Daha önceden yapılmış olan metal bar rehber ipe bağlanarak yerleştirilir.
  • Metal bar göğüs boşluğu içerisinde özel metal döndürücü alet yardımıyla, göğüs kemiğini dışarı doğru itecek şekilde 180 derecelik açıyla döndürülür.
  • Kesiler dikilerek işlem sonlandırılır.

Her ne kadar riskli bir operasyon gibi görünüyor olsa da uzman ve deneyimli cerrahlar tarafından uygulandığı zaman yüksek başarı oranları yakalanmaktadır.

Nuss Ameliyatı Sonrası Süreç

Hastanın ameliyatı tamamlandıktan sonra hasta yataklı servise alınır. Aynı gün ağızdan beslenme başlayabilir ve hasta ayağa kalkabilir. Ameliyattan sonraki ilk 3 gün hastalar ağrı hissedebilir. Bu yüzden serum yardımıyla ağrı kesici tedavisi uygulanabilir. Yaklaşık olarak 4 ila 5 gün içerisinde taburcu edilen hastaların ortalama 2-3 hafta evlerinde istirahat etmeleri önerilmektedir. Ameliyat sonrasında spor ile ilgili bilinmesi gerekenler ise şunlardır:

  • Ameliyattan 1 ay sonra yürüyüşlere ve ağırlık kullanmadan hafif egzersizlere başlanabilir.
  • Ameliyattan 3 ay sonra yüzme ya da fitness gibi sporlara başlanabilir.
  • Ameliyattan 6 ay sonra boks, karate ya da güreş gibi temas gerektiren sporlar hariç tüm sporlar yapılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yukarı