Bu her ne kadar çok doğru bir şey olmasa da, soğuk algınlığı toplum içerisinde çok fazla önemsenen bir hastalık değil. Üst solunum yolu enfeksiyonu ya da kuru öksürük gibi belirtiler ile ortaya çıkan bu hastalıkta, insanlar genellikle bir doktora gitmeyi bile tercih etmez.
Oysa soğuk algınlığına benzeyen ve söz konusu belirtiler ile kendisini gösteren bu durum, daha ciddi bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Bu hastalıklardan biri olarak da karşımıza trakeit çıkıyor. Peki trakeit nedir, belirtileri nelerdir? Şiddetli öksürük bir trakeit belirtisi olabilir mi?
Trakeit Nedir?
Trakeit, soluk borusu olarak adlandırılan trakeada meydana gelen bir enfeksiyondur. Trakeit bakteri ve virüs kaynaklı olarak ortaya çıkabilir ve tedavisi çocuklarda yetişkinlere oranla çok daha zordur. Özellikle yoğun olarak alkol ve sigara tüketen insanlarda trakeit görülme riski fazladır.
Soluk borusunda bulunan virüs ve mikroorganizmaların iltihap oluşturması ve bu sebeple soluk borusunun tahriş olması ise akut trakeit olarak adlandırılır.
Trakeit oluşumunun en önemli sebeplerinden birinin bakteriler olması ve çocukların okul ya da park gibi alanlarda çok fazla vakit geçiriyor olması, trakeitin çocuklarda görülme riskini artırıyor. Çocuklarda daha sık karşılaşılmasının bir diğer nedeni de, soluk borusunun darlığından dolayı tıkanma ve tahriş ihtimalinin daha yüksek olmasıdır.
Tüm bunların dışında trakeitin en temel nedeni olarak soğuk algınlığı gösterilebilir. Çünkü soğuk algınlığı vücudu zayıf bir hale getiriyor ve vücut hastalıklara karşı daha savunmasız bir hale geliyor. Dolayısıyla enfeksiyon oluşması riski de artıyor. Bir diğer yandan grip ve nezle gibi kış hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, kalp ve akciğer rahatsızlıkları, burun ve boğaz enfeksiyonları da trakeitin sebepleri arasında gösteriliyor.
Trakeit Belirtileri Nelerdir?
Trakeit ortaya çıktığında en sık karşılaşılan belirtilerin listesi ise şu şekilde:
- Şiddetli kuru öksürük krizleri,
- Öksürük krizlerine bağlı olarak gelişen göğüs kafesi ağrısı,
- Nefes almada zorluk çekme,
- Soluk borusunda meydana gelen şiddetli ağrı,
- Yüksek ateş ve kısık ses.
Tüm bu belirtiler sıradan bir kış hastalığında da meydana gelebilecek belirtiler olduğundan, böyle bir durum ortaya çıktığında uzman bir doktor kontrolünde gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekir.
Çünkü hastalığın ilerleyen aşamalarında ağız içerisinde yaralar çıkabilir ve bu da beslenmeyi olumsuz olarak etkileyebilir. Hastalık dolayısıyla bağışıklık sistemi zayıflayacağı için, bronşit ve zatürre gibi hastalıklara dönüşme riski bulunur ve bu yüzden gerekli tedavinin mümkün olan en erken zamanda başlatılması gerekir.
Şiddetli Öksürük Trakeit Belirtisi Olabilir Mi?
Trakeit belirtileri genellikle üst solunum yolu iltihapları ile başlar. Devamında ise en belirgin belirti kuru öksürüktür. Ki zaten boğazlarda tahriş meydana gelmesinin sebebi de ağırlıklı olarak öksürüğün boğazı tahriş ediyor olmasıdır. Devamında yukarıda saymış olduğumuz belirtiler de meydana gelebilir.
Yani sonuç olarak şiddetli öksürüğün traketin belirtisi olabileceği söylenebilir. Erken dönemde trakeit belirtilerinin hafifletilmesi adına uyulması gereken şu noktalar, hastalığın yumuşaması açısından önemlidir:
- Sigara ve alkolden kesin olarak uzak durulmalıdır,
- Bakteriler hastalığın ilerlemesine sebep olacağından, düzenli el yıkama alışkanlığı geliştirilmelidir,
- Stres kontrolü yapılmalı, uyku ve beslenme dengeli ve düzenli olmalıdır,
- Hava sıcaklığından olumsuz olarak etkilenmeyecek şekilde giyinilmeli, özellikle soğuk havalarda maksimum koruma sağlanmalıdır.
Tüm bunların dışında öksürüğün yumuşatılması adına nemlendirme gibi destek tedavileri uygulanabilir. Ilık sıvı tüketimi ya da iltihap sökücü ilaçlar belirtilerin kontrol alınması için faydalı olabilir. Gerekli görüldüğü durumlarda antibiyotik kullanımı da doktorlar tarafından önerilebilir.
Hastalığın çok ilerlediği ve söz konusu yöntemler ile tedavi edilemediği durumlarda cerrahi müdahale de bir tedavi yöntemidir. Elbette hastalığın tanısından sonra gerekli tedavi yöntemleri ve uyulması gereken tavsiyeler uzman doktor tarafından belirlenecektir.
Tavsiyelere uyulması, yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılması ve tedavi sürecinin düzenli olarak devam etmesi ile trakeit tedavi edilebilir.