Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Günümüzde en sık karşılaşılan göğüs deformiteleri pektus ekskavatum ile pektus karinatum olarak adlandırılır. Halk arasında kunduracı göğsü ve güvercin göğsü olarak bilinen bu deformitelerin kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat her iki sorun da Abramson ameliyatı ve Nuss yöntemi gibi modern tıbbi girişimler ile tedavi edilebilmektedir.

Abramson Ameliyatı Nedir, Neden Uygulanır?

Abramson ameliyatı, güvercin göğüs deformitelerinde yaygın olarak kullanılan minimal invaziv bir tekniktir. Kunduracı göğsü tedavisinde kullanılan Nuss tekniğinin, göğüs cerrahı Dr. Horacio Abramson tarafından değiştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Oldukça başarılı ve tedavi edici bir yöntem olan Abramson ameliyatı, göğüs duvarının dışa doğru çıkık olduğu deformiteleri ortadan kaldırmaya odaklanır.

Abramson Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Abramson ameliyatı minimal invaziv, yani küçük kesiler kullanılarak uygulanan bir göğüs operasyonudur. Oldukça kısa sürede uygulanan ve yüksek başarı oranı ile dikkat çeken bu operasyon, erken taburculuk ile kısa sürede iyileşme gibi avantajlara sahiptir.

Ayrıca ameliyat sırasında komplikasyon oluşma riski de son derece düşüktür, bu nedenle güvercin göğsü vakalarının tedavisinde sıklıkla uygulanır. Ameliyat genel anestezi altında uygulanır ve dışarı doğru çıkık olan göğüs duvarının normal anatomik pozisyonuna getirilmesine odaklanır.

Ortalama işlem süresi 45 ila 60 dakika arasında değişir. Öncelikle göğsün iki yan duvarına küçük kesiler atılır ve buradan göğüs duvarına ulaşılır.

Daha sonra hastanın göpüs ön duvarı yapısına ve şekline uygun ölçüde hazırlanan Lorenz barı, kas dokusu ile iman tahtası arasına yerleştirilir. Barın doğru konumlanması için stabilizör ya da kelebek sabitleyiciler kullanılır ve kaburgalara çelik dikişler atılır. Arzu edilen pozisyon sağlandığında ise açılan kesiler dikilir ve işlem sonlandırılır.

Abramson ameliyatının riskleri genel olarak fazlasıyla düşüktür ancak nadiren de olsa şu komplikasyonlar gözlenebilir:

  • Pnömotoraks
  • Yara yeri iltihabı
  • Tel dikişlerde kopma
  • Yara yerinde sıvı toplaması
  • Yara yeri enfeksiyonu

Ameliyat Sonrası Süreç

  • Abramson ameliyatından sonra hastadaki ağrı ve şikayetlerde belirgin bir düzelme gözlenir, genel olarak 4-5 gün içinde hasta taburcu edilir.
  • Hastaneden çıktıktan sonra özellikle ilk birkaç hafta ani hareketlerden kaçınılması önemlidir. Hasta 2-3 hafta içinde normal hayat rutinine dönebilir, çocuklar için ise bu süre 2 haftadır.
  • Hekim önerisi ile operasyondan 1 ay sonra hafif tempolu yürüyüş yapılabilir. 1-3 ay arası süreçte yüzme ve koşu gibi sporlara, 6 aydan itibaren ise profesyonel sporlara başlanabilir.

Ameliyat sırasında yerleştirilen Lorenz barı ise;

  • 18 yaştan küçük hastalarda 2-3 yıl içinde
  • 18 yaşından büyük hastalarda 3-4 yıl içinde

genel anestezi altında yaklaşık 30 dakika süren bir operasyonla çıkarılır.

Abramson Ameliyatı ile Nuss Tekniği Arasındaki Farklar

Abramson ameliyatı Nuss tekniğinin güvercin duvarı (pektus karinatum) hastalarına uygun şekilde değiştirilmiş versiyonudur. Nuss tekniği, kunduracı göğsü (pektus ekskavatum) hastalarına uygulanan bir işlemdir ve Abramson ameliyatında olduğu gibi genel anestezi altında uygulanır. Yine aynı şekilde hastanın göğüs yapısı, şekli ve ölçülerine göre hazırlanan bar iman tahtası altına yerleştirilir; bu şekilde hasta göğüs duvarındaki çöküklüğün giderilmesi sağlanır.

Nuss tekniği, Abramson ameliyatından farklı olarak göğüs boşluğuna girilerek uygulanır. Abramson ameliyatında ise bar kemiğin üzerinden içeri gönderilir, bu nedenle göğüs duvarına girme gereksinimi olmaz.

Her iki operasyon da yüksek başarı oranı ve düşük komplikasyon riski ile uygulanan yöntemlerdir. Farklı tipte göğüs deformiteleri için kullanılan bu operasyonlarda hasta ve ebeveyn eğitimi son derece önemlidir. Ayrıca ameliyat sonrası süreçte hekim önerilerinin uygulanması da sorunun yeniden tekrarlamaması adına gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı