Pnömotoraks - Plevral Efüzyon Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Pnömotoraks olarak da bilinen çökmüş bir akciğer, hava göğüs duvarı ile akciğer arasındaki boşluğa girdiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Hava arttıkça, plevral boşluk içindeki basınç artar ve akciğerin çökmesine neden olur. Basınç, nefes almayı denediğinizde akciğerin genişlemesini önleyerek göğüs ağrısı ve nefes darlığına neden olur.

Plevral efüzyon, akciğer çevresinde alışılmadık miktarda sıvıdır. Birçok tıbbi durum buna yol açabilir, bu nedenle plevral efüzyonunuzun boşaltılması gerekse bile, doktorunuz muhtemelen tedaviye neden olan her şeyi hedefleyecektir.

Pnömotoraks Türleri Nelerdir?

Primer spontan pnömotoraks: Bu tip çökmüş akciğer, belirgin bir sebep olmadan ortaya çıkabilir, çünkü altta yatan akciğer hastalığı olmadan gerçekleşir. Akciğerdeki küçük, anormal hava keseleri yırtılarak hava açığa çıkabilir. Bu durum, sağlıklı yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Bazı predispozan faktörler primer spontan pnömotoraks riskini artırabilir.

Sekonder spontan pnömotoraks: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kistik fibroz ve diğer durumlar gibi altta yatan akciğer hastalıkları nedeniyle çökmüş bir akciğer oluşabilir.

Yaralanmaya bağlı pnömotoraks: Göğsüne ateşli silah veya bıçak yarası gibi bir delinme, akciğerin çökmesine neden olabilir. Göğse bir darbe veya kırık kaburgalarla sonuçlanan bir kaza gibi künt kuvvet travması da pnömotoraksa neden olabilir.


Gerginlik pnömotoraksı: Bu, travmatik pnömotoraks (göğsüne bir kurşun veya bıçak yarasından sonra) veya mekanik ventilasyon (solunum makinesi) ile diğer pnömotoraks türlerinden daha fazla ortaya çıkması muhtemel, hayatı tehdit eden bir durumdur. Tek yönlü bir valf mekanizması, havanın plevral boşluktan kaçmasını önler. Kişi soluduğunda plevral boşluğa daha fazla hava girerek akciğer ve kalp üzerindeki baskıyı arttırır. Bu solunum yetmezliğine ve kan basıncında düşüşe neden olabilir. Hasta hemen tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir.

Katamenial pnömotoraks: Bu sadece adet gören kadınlarda görülen son derece nadir bir durumdur. Pnömotoraksın başlangıcı genellikle adet döngüsünün başlamasından 72 saat önce veya sonradır. Endometrial doku, kistleri oluşturduğu toraksa bağlanır. Kistler, adet dönemlerinde uterusun astarının dökülme şekline benzer şekilde kan bırakabilir. Plevral boşluğa giren kan ve hava, akciğerin çökmesi olabilir.

Akciğerin Çökmesine Ne Sebep Olur?

Daralmış akciğerin birçok nedeni vardır. Daralmış akciğer tipi ile ilişkilidirler. Primer spontan pnömotoraks ile ilişkili faktörler şunlardır:

  • Sigara içmek: Sigara dumanı solunum yollarında iltihaplanmaya neden olabilir.
  • Aile öyküsü.
  • Vücut tipi: Uzun boylu ve zayıf olan kişilerin birincil spontan pnömotoraks geliştirmesi daha olasıdır.

Sekonder spontan pnömotoraks ile ilişkili akciğer hastalıkları şunları içerir:

  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı.
  • Kistik fibroz.
  • Akciğer kanseri.
  • Astım.
  • Tüberküloz.

Bakteriyel pnömoni: Stafilokok, streptokok ve diğer bakteri türlerinin neden olduğu bazı pnömoni türleri akciğerin çökmesine neden olabilir.

Diğer faktörler de akciğerin çökmesine neden olabilir. Bunlar:

Göğüs bölgesinde yaralanma veya travma: Mermi veya bıçak yaraları, kırık kaburgalar veya künt kuvvet yaralanması akciğerlerin çökmesine neden olabilir.

Bazı tıbbi prosedürler: Bunlar, akciğerin yanlışlıkla delinebileceği prosedürleri içerir (sıvıyı akciğerden boşaltmak için iğne aspirasyonu, biyopsi veya büyük bir intravenöz kateterin boyun damarına yerleştirilmesi).

Hava basıncında keskin değişikliklerin olduğu faaliyetler: Bir uçakta uçmak veya derin deniz dalışı akciğerin çökmesine neden olabilir.

Pönomotoraks’ın Belirtileri Nelerdir?

  • Göğüs ağrısı (genellikle aniden başlayan ve keskin ağrılar).
  • Nefes darlığı.
  • Ten rengi mavimsi.
  • Hızlı nefes alma.
  • Hızlı kalp atımı.
  • Öksürük.

Plevral Efüzyon Nedir?

Göğüs boşluğu ve akciğerler arasında sıvı birikmesine bir hastalık veya bozukluk neden olabilir. Plevral efüzyon, akciğerler ve göğüs boşluğu arasındaki boşlukta, plevral boşluk adı verilen bir sıvı birikmesidir. Ayrıca akciğerde su olarak da adlandırılır. Plevra adı verilen ince zarlar vücuttaki hem akciğer hem de göğüs boşluğunu çizer.

Sağlıklı akciğerlerde, bu membranlar akciğerler nefes alırken ve büzüşürken sürtünmeyi önlemek için akciğerler ve göğüs arasında az miktarda sıvı tutar.Plevral efüzyonu olan birinin plevral alanda çok fazla sıvı vardır. Plevral efüzyon yaşayan insanlar derhal tıbbi yardım almalıdır, çünkü tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir.

Plevral Efüzyon Nedenleri

Plevral efüzyon mutlaka başka bir rahatsızlık sonrası yaşanabilen ikincil bir hastalıktır. Birçok şey plevranın normalden daha fazla sıvı üretmesine neden olabilir. Plevral efüzyonun en yaygın nedenlerinden bazıları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer hastalıklar ve bozukluklardır:

Karaciğer veya böbrek hastalığı: Siroz gibi hastalıklar vücutta sıvı birikmesine ve göğse sızmasına neden olabilir. Çok çeşitli şeyler plevral efüzyon nedenleri arasında olabilir. Daha yaygın olanlardan bazıları:

Konjestif kalp yetmezliği: Kalbin kanı düzgün şekilde pompalamaması, göğüste sıvı birikmesine neden olabilir.

Otoimmün bozukluklar: Lupus veya romatoid artrit gibi bozukluklar akciğerleri hedef alabilir ve plevra ile sorun yaratabilir.

Enfeksiyonlar: Tüberküloz ve zatürree gibi solunum yolu enfeksiyonları ilerleyebilir ve akciğerde suya neden olabilir.

Pulmoner emboli: Bir kan pıhtısının neden olduğu akciğer arterlerinde tıkanma, plevranın çok fazla sıvı oluşturmasına neden olabilir.

Kanser: Tipik olarak akciğer kanseri, ancak akciğerlere veya plevraya ilerlemiş herhangi bir kanser neden olabilir.

Bazı tıbbi prosedürlerden kaynaklanan komplikasyonlar da plevral efüzyonu tetikleyebilir. Açık kalp cerrahisi yaygın bir nedendir, ancak göğsü içeren herhangi bir cerrahi de plevral efüzyon riski artabilir.

Plevral Efüzyonun Belirtileri

Plevral Efüzyonunun belirtileri şunları içerir:

  • Kuru, verimsiz öksürük
  • Özellikle uzanırken nefes almada zorluk
  • Ateş
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Derin nefes almanın neden olduğu derin nefes veya ağrı alamama
  • Sıklıkla hıçkırık ya da gitmeyen bir hıçkırık modeli yaşayan bir kişi de plevral efüzyon yaşıyor olabilir.

Bazı insanlar plevral efüzyon belirtileri yaşamazlar. İlişkisiz bir durum için yapılan fizik muayeneden sonra genellikle ciğerlerindeki sıvıyı öğrenirler.

Plevral efüzyonun semptomları diğer akciğer bozuklukları ile karıştırılabilir. İnsanlar bu semptomları yaşarlarsa derhal doktorlarıyla bir randevu almalıdır.

Plevral Efüzyon’da Teşhis

Plevral efüzyon teşhisi kolay değildir, çünkü birçok bozukluk benzer semptomlara neden olur. İlk olarak, doktorlar kişiye fiziksel bir muayene verecektir.

Semptomlar diğer bozukluklara benzer olduğu için başlangıçtaki plevral efüzyon tanısı zor olabilir. BT taraması doğru bir teşhis sağlayacaktır.Fizik muayene sırasında doktor akciğerleri bir stetoskop ile dinleyecektir. Ayrıca herhangi bir sıvı belirtisini duymak için göğsüne dokunabilirler.Bir röntgende, çoğul efüzyonlar beyaz görünür ve akciğer dokusu, plevral efüzyonu olan bir kişinin vaka raporundan X ışınlarında görülebildiği gibi siyah görünür. BT taramaları, doktorların altta yatan nedeni belirlemesine yardımcı olmak için daha doğru görüntüler sağlar.

Tanıda en önemli adımlardan biri, kişinin sahip olduğu efüzyon tipini belirlemektir. İki tür efüzyon vardır: transüda veya eksüda.

Transudat Efüzyonu

Bir transudat efüzyonuna genellikle, kan damarlarında basınç dengesizliğine neden olan diğer bozukluklar nedeniyle göğse geri sızan sıvı neden olur.

Eksüda Efüzyonu

Eksüda efüzyonlarının tedavisi daha zordur ve daha ciddi sorunlara neden olabilir. Genellikle kanserler, enfeksiyonlar ve travmatik yaralanmalar gibi enflamatuar bozukluklardan kaynaklanır. Ayrıca, bölgedeki bloke kan veya lenf damarlarından da kaynaklanabilir.

Doktorlar, plevra boşluğuna kaburgalar arasına bir iğne sokup az miktarda sıvıyı çıkararak plevral boşluktaki sıvının bir örneğini alırlar.

Sıvı numuneler, bireyin karmaşık veya komplike olmayan bir plevral efüzyona sahip olup olmadığını belirlemek için doktorların Eksüda belirtileri, protein seviyeleri ve kanser hücreleri aramasına yardımcı olabilir.

Komplike olmayan bir efüzyon, enfeksiyon veya iltihap belirtisi olmayan bir sıvı oluşturur. Komplike olmayan efüzyonlar daha hafif olabilir ve kalıcı akciğer hasarına neden olma olasılığı daha düşüktür.

Doktorlar ayrıca efüzyonun nedenini bulmaya yardımcı olmak için başka testler isteyebilirler. Bu testler şunları içerebilir:

  • Böbreklerin kapanıp kapanmadığını belirlemek için böbrek fonksiyon testleri
  • Siroz veya başarısızlık belirtileri aramak için karaciğer fonksiyon testleri
  • Akciğer kanseri belirtilerini araştırmak için akciğer biyopsisi
  • Tümör belirtilerini ve potansiyel solunum problemlerini kontrol etmek için bronkoskopi
  • Kalp yetmezliği kanıtlarını kontrol etmek için kalp ultrasonu

Tüm bu testler plevral efüzyonun nedenini daraltmaya ve tedaviyi mümkün olduğunca basit hale getirmeye yardımcı olur.

Plevral Efüzyon’da Tedavi

Sıvının plevral boşluktan boşaltılması gerekecektir, bu nedenle doktor bir iğne veya tüp kullanacaktır.

Plevral efüzyon tedavisi, vücutta buna neden olan bozukluğa bağlıdır. Efüzyona neden olan durumun tedavisine ek olarak, çoğu durumda doktorlar sıvıyı göğsünden boşaltacaktır.

Göğüs Boşaltma

Plevral boşluğa bir iğne veya tüp yerleştirilerek ve sıvının vücuttan boşaltılmasıyla göğüs boşaltma işlemi yapılır. İşlem genel anestezi gerektirmez. Çoğu insan uyuşma yıprandığında hissetme eğiliminde olan kesimin ağrısını uyuşturmak için lokal bir anestezi verilir. Sıvı plevral boşlukta toplanmaya devam ederse, işlemin birden fazla yapılması gerekebilir. Göğüs boşalmasından kaynaklanan ciddi komplikasyon riski küçüktür. Sıvı çok hızlı boşaltılırsa, sıvının akciğerlere girmesi de mümkündür. Ancak bunlar nadir görülen komplikasyonlardır.

Diğer tedaviler

Bazı durumlarda başka tedavi yolları gerekebilir. Plörodez, akciğerin plevrası ile göğüs boşluğu arasındaki boşluğun, sıvılar arasında birikmesini önlemek için kapatılması işlemidir. Daha ciddi vakalarda, sıvıyı göğüs boşluğundan karına yönlendirmek için ameliyat gerekebilir. Doktorlar ayrıca çok ciddi vakalarda plevral astarın bir kısmını çıkarabilir.

Pnömotoraks ve Plevral Efüzyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Her ikisinin de tedavisi bulunmaktadır. Yoğun ve meşakkatli bir iyileşme süreci yaşansa da her iki hastalık da tedavi edilebilmektedir.

Plevral efüzyon başka bir hastalığın tezahürü olduğundan, risk faktörleri altta yatan hastalığın belirtileridir. Genel olarak, plevral efüzyonlar yetişkinlerde ve daha az çocuklarda görülür.

Göğüs ağrısı ve nefes darlığı, bir kişiyi neredeyse her zaman tıbbi yardım aramaya iten iki semptomdur. Koşullara ve semptomların şiddetine bağlı olarak 112'yi aramak ve acil bakım hizmetlerini etkinleştirmek uygun olabilir.

Plevral ağrı için tedavi seçenekleri arasında aspirin, ibuprofen veya steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar bulunur. Plörezi tedavisi, virüs veya diğer enfeksiyonlar gibi nedenleri çözmeye odaklanır. Enflamasyon bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotikler reçete edilecektir.

Göğüs boşluğunu kaplayan ve akciğerleri çevreleyen iki ince pürüzsüz doku tabakasına plevra denir. Plörezi, pleurit olarak da bilinir, plevranın iltihaplanmasıdır. Plevral efüzyon iki tabaka arasında sıvı birikmesidir. Nefes alırken ve nefes verirken her iki koşul da ciddi ağrıya neden olabilir.

Plörezi için en yaygın semptom derin nefes alırken keskin bir göğüs ağrısıdır. Bazen ağrı da omuzda hissedilir. Öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya hareket ettiğinizde ağrı daha kötü olabilir ve sığ nefesler alarak rahatlayabilir. Diğer semptomlar nefes darlığı ve kuru öksürüğü içerebilir.

Akciğerlerinizi, iki büyük ince doku tabakası olan plevra göğüs duvarınızdan ayırır. Plörezi, plevra tahriş ve iltihaplandığında ortaya çıkar. Sonuç olarak, plevral membranın iki tabakası, iki parça zımpara kağıdı gibi birbirine sürtünür, nefes verirken ve nefes verirken ağrı üretir.

Küçük bir plevral efüzyon genellikle tedavi edilmeden kendi kendine gider. Diğer durumlarda, doktorların plevral efüzyona neden olan durumu tedavi etmesi gerekebilir. Örneğin, pnömoniyi tedavi etmek için antibiyotik alabilirsiniz.

Konjestif kalp yetmezliği transüdatif plevral efüzyonların en yaygın nedenidir, enfeksiyon (pnömoni) ve malignite eksüdatif plevral efüzyonların en yaygın nedenleridir.

Keskin ve ani olabilir. Öksürmek veya derin bir nefes almak acı vericidir. Devam eden göğüs ağrısı yaygındır. Nefes darlığı da yaygındır.

Plörezi tanısı koymak için, bir doktor göğsü ağrı bölgesinde inceler ve her bir nefesle iki iltihaplı iki plevra tabakasının sürtünmesiyle oluşan sürtünmeyi duyabilir (bir stetoskop ile). Ultrason, plevral sıvının varlığını tespit etme yöntemidir.

Çoğu doktor plörezi kendi içinde bulaşıcı olmadığına katılır; bununla birlikte, plörezi oluşturabilecek altta yatan koşulların bazıları bulaşıcı olarak kabul edilir (örneğin, tüberküloz, bakteriyel pnömoni ve grip [grip] gibi viral enfeksiyonlar).

Plevral efüzyonun yaygın nedenleri arasında konjestif kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, pulmoner emboli, travma veya enfeksiyon bulunur. Plevral efüzyonu olan hastalarda göğüste keskin ağrılar, nefes darlığı ve öksürük görülebilir.

Plevral efüzyon, akciğerler ve göğüs duvarı arasındaki boşlukta ekstra sıvı birikmesidir. ... Plevral alanda kanser büyüdüğünde, malign bir plevral efüzyona neden olur. Bu durum, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayıldığını veya metastaz yaptığını gösteren bir işarettir.

Egzersize bağlı bronkospazm (EIB) olarak adlandırılır, keskin göğüs ağrılarına neden olabilir ve nefes almayı zorlaştırabilir. Bu genellikle yılın belirli zamanlarında veya belirli ortamlarda egzersiz yaparken daha kötü olabilir.

Halen kemoterapi gören hastalarda asemptomatik plevral efüzyon tedavi gerektirmez, ancak progresyon açısından izlenmelidir. Kalıcı plevral kateterler en iyi şekilde akciğer çökmesi ile efüzyon tedavisinde kullanılır ve diğer ortamlarda giderek daha fazla birinci basamak tedavi olarak kullanılır.

Durumun ciddiyeti, plevral efüzyonun birincil nedenine, nefes almanın etkilenip etkilenmediğine ve etkili bir şekilde tedavi edilip edilemeyeceğine bağlıdır. Etkili bir şekilde tedavi edilebilen veya kontrol edilebilen plevral efüzyonun nedenleri arasında virüs, pnömoni veya kalp yetmezliği nedeniyle bir enfeksiyon bulunur.

Plevral efüzyonun tekrarlaması, birincil nedenin (örn. Kalp yetmezliği, malignite veya siroz) yeterli tedavisi ile önlenebilir. Plörodez, efüzyonların yeniden birikmesini kesin olarak önlemeyi amaçlamaktadır.

Yukarı