Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 4.9]

Trakea Darlıkları (Trakeal stenoz), trakeanın içinde yada duvarında skar dokusunun oluşumu veya trakeadaki kıkırdağın malformasyonu yani esnekliğini kaybetmesi (trakeomalasi)  nedeniyle trakea veya nefes borunun daralmasıdır. Trakeada hava yolunuzun yüzde 50'sinden fazlasında önemli bir daralma ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Trakeal stenoz nedenleri arasından en yayın üç tanesi:

  • Bir endotrakeal tüpün (solunum tüpü) veya trakeostominin uzun süre yerleştirilmiş olması
  • Trakeanın komşuluğundaki tümör ve kitlelrin basısı
    • Guatr ve Tiroid kanserleri
    • Akciğer kanseri
    • Lenfoma
  • Kollajen vasküler hastalık (polianjiitli granülomatoz)
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı
  • Konjenital malformasyonlar (doğum kusuru)
  • Soluma yanıkları
  • İnflamatuar hastalıklar (sarkoidoz veya amiloidoz)
  • Trakea enfeksiyonları (difteri gibi)
  • Travma

Trakeanın çevresindeki organlardaki kitlelerin büyümesiyle yani dışardan bası oluşturarak stenoz gelişebilir. Kanser ve konjenital malformasyonlarda, hava yolu trakea dışından veya kötü şekillendirilmiş kıkırdaktan daralma ile sıkıştırılmaktadır.Trakeal stenozun diğer nedenleri genellikle trakeada ülserasyon ile başlar.

Ülserasyon, abartılı hale gelebilen ve normalde gerekenden daha fazla skar dokusuna neden olabilecek normal bir iyileşme süreci olan bir iltihap çağına başlar. Bu ek skar dokusu, trakeadaki alanı daraltır. Uzun süreli entübe kalmiş hastalarda entübasyon tüpünün balonu fazla şiş ve uzun süre kalırsa balonun bası yaptığı yer beslenmez, nekroz gelişir sonrada skar dokusu oluşur ve trakeal lümen daralmış olur.

 Yoğunbakımda uzun etübasyona bağlı trakeal stenoz  %1-2 civarındadır ve 3 ay sonra ortaya çıkabiliyor.


Resim 1: Trakea anatomisi

Resim 2. Rekonstrüksiyonlu  Toraks BT’de  Trakeal  Stenoz

Trakeal Darlıkları (Stenozu) Belirtileri

Trakeal stenozda, hafif stenoz genellikle astım veya tekrarlayan bronşit olarak yanlış yorumlanabilir. Hafif trakeal stenoz ile, semptomlar egzersizle nefes almada zorluk olarak göründüğünde, daha sonraki çocukluk veya erken ergenliğe kadar semptomları tanımlayamayabilirsiniz. Trakeal darlıkları belirtilerisi görebilirsiniz:

  • Stridor (yüksek perdeli solunum sesi)
  • Siyanotik, belirgin mavi dudaklı
  • Solunduğunda hırıltı
  • Egzersiz nefes darlığı (dispne)

Trakeal Stenoz Teşhisi

  • Fizik muayene
  • Toraks BT, özelikle isterken trakeya yönelik rekonstrüksiyonlu BT(Resim 2) istemek lazım. Yoksa yeniden çekmek zorunda kalabilirsiniz?
    • Sanal bronkoskopi
  • Bronkoskopi, trakeal stenozu teşhis etmek için "Altın Standart" olarak kabul edilir, çünkü doktorunuz trakeayı doğrudan görselleştirebilir.
  • Rijid bronkoskopik Hem dilatasyon hemde aynı zamanda endobronşial tedavide yapılır.
  • MRI; bazende  EMAR istiyoruz

Trakeal Darlıkları İçin En Yaygın Tedavi Seçenekleri Şunlardır:

Bronkoskopik Trakeal Dilatasyon – Önce  fleksibil bronkoskopi (FOB) ile trakea darlıkları tesbit edilir, darlığın çapı ne trakeanın hangi seviyesinde  olduğuna karar verilir ve gerekirse patoloji için parça alınır. Sonra Rijid bronkoskopi ile Trakea'nın, balon veya trakeal dilatatör adı verilen cerrahi aletlerle genişletilmesi, semptomların geçici olarak rahatlatılmasını sağlar  ve gerekirse patoloji için parça alınır.

Bu dilatasyon birkaç kere tekrarlanabilir. Eğer tekrarlanan dilatasyondan sonra tekrar trakeal stenoz gelişir ise cerrahi önerilir. Eğer genel durumu ameliyata izin vermiyor ise  stent takılır.

Lazer Bronkoskopi - Bazı durumlarda, cerrahlar darlığa neden olan skar dokusunu çıkarmak için lazer kullanır. Lazer ameliyatı iyi kısa vadeli sonuçlar sunar ve geçici rahatlama sağlar, ancak genellikle uzun vadeli bir çözüm değildir. Bazı durumlarda, lazer cerrahisi stenozu gerçekten kötüleştirebilir. Bu nedenlerden dolayı, trakeal stenozu tedavi etmek için lazer cerrahisini kullanmadan önce altta yatan bozukluğu düşünmek önemlidir.

Trakeobronşiyal Hava Yolu Stenti - Bir trakeal stent, açık kalmasına yardımcı olmak için hava yoluna yerleştirilen metal veya silikondan yapılmış bir tüptür. Stentler stenoz için hem kısa hem de uzun süreli tedavi olarak kullanılır.


Resim 1. Trakeal slikonlu  stent

Trakea Darlıkları neden olur

Resim 2.  Rijid  Bronkoskopi

Trakea Rezeksiyonu ve Rekonstrüksiyonu - Trakeal rezeksiyon sırasında cerrahlarımız trakeanın daralmış bölümünü segmental olarak çıkarırılır ve daha sonra trakeanın üst ve alt kısımları uc uca dikilir. Eğer stenoz trakeanın üst kısımında ise boyunda bir insziyonla yaplır eğer trakeanın alt kısmında ise sağ torakotomi ile yaklaşılır. Hastanın stenozu ortadan kaldırılmış olunur. Bu ameliyat özelikli bir ameliyattır Yuğunbakımı iyi olan bir yerde yapılması daha uygundur.

Trakea-Darliklari-tedavisi
Resim 3. Trakeal segmental rezeksiyon

Resim 4. Kesilen trakeanın uc uca dikilmesi

Trakeal Stenoz – Trakeal Stent Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Trakeal stenoz, radyasyon terapisi, solunum tüpünün uzun süreli kullanımı veya diğer prosedürlerden sonra ortaya çıkabilecek nefes borusunun daralmasıdır. Detayları göster. Subglottik stenoz dahil trakeal stenoz, nefes problemlerine neden olan trakea daralmasıdır.

Trakeal stenoz belirtileri tipik olarak şunlardır: Nefes alma zorluğu da dahil olmak üzere hırıltılı solunum, öksürük veya nefes darlığı. Teneffüs edildiğinde akciğerlerinizden gelen yüksek perdeli bir hırıltı.

Göğüs Röntgeni: Düz bir röntgen, trakeanın göğsün her iki tarafına kayıp kaymadığını bize söylüyebilir. Akciğer grafisi yetmez. Toraks BT gerekli . Çekilirkin trakeya yönelik rokonstrüksiyonlu  Toraks BT ( Resim 2) istemek lazım. Eğer öyle söylenmez ise  bir daha çekmek zorunda kalabilirsiniz.

1 Comment to “ Trakea Darlıkları (Trakeal Stenozu) Belirtileri ve Teşhisi”

  1. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yukarı